ШАФРАНОВИ ЛУКОВИЦИ

ШАФРАНОВИ ЛУКОВИЦИ

ШАФРАНОВИ ЛУКОВИЦИ БЪЛГАРКА СА С НАЙ-ВИСОКО КАЧЕСТВО И ДОБРА ЦЕНА

Crocus sativus , 

ОТГЛЕЖДАТ СЕ В БЪЛГАРИЯ, гр.КЮСТЕНДИЛ. 

РЕКОЛТА 2021Г. 

ЦЕНАТА Е ЗА 1КГ.-30ЛВ./150-180 БРОЯ В 1КГ./ 

ПРИ ЗАКУПУВАНЕ НА ЛУКОВИЦИ НАД 30КГ. ЦЕНАТА Е 25ЛВ. 

ПРИ ЗАКУПУВАНЕ НА ЛУКОВИЦИ НАД 100КГ. ЦЕНАТА Е 20ЛВ.

Как да отглеждаме шафран растения

Шафран растенията се нуждаят от добре дрениране на почвата и много слънце. Ако шафрановият минзухар е засаден в блатиста или лоша дренираща почва, той ще изгние. Освен че се нуждаят от добра почва и слънце, шафрановият минзухар не е придирчив.

За един декар са нужни 50 хил. луковици, броя на луковицити нараства с всяка година. ЗА 4 ГОДИНИ ВЕЧЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАСАДИТЕ ОЩЕ 4ДЕКАРА С ШАФРАН.

Когато засадите луковиците си от шаблонови минзухари, ги поставете в земята на дълбочина от около 3 до 5 инча (7,5 до 13 см.) И най-малко 6 инча (15 см.) Един от друг. Около 50 до 60 цветя шафран ще произведат около 1 супена лъжица (15 мл.) Подправка от шафран, така че имайте предвид това, когато смятате колко да засадите. Но имайте предвид също, че шафрановият минзухар се размножава бързо, така че след няколко години ще имате повече от достатъчно.

След като вашите шафранови минзухари са засадени, те се нуждаят от много малко грижи. Те ще бъдат издръжливи до -15 F (-26 C). Можете да ги оплождате веднъж годишно, макар че те растат добре, без да се оплождат. Можете също да ги поливате, ако валежите във вашия район паднат под 1,5 инча (4 см.) Седмично.

Отглеждането на шафранов минзухар е лесно и със сигурност прави скъпата подправка много по-достъпна. Сега, когато знаете как да отглеждате растения от шафран, можете да опитате тази подправка във вашата билкова градина.

РАЗСАЖДАНЕ

Шафрановият минзухар е многогодишно растение. Той може да се отглежда без разсаждане оптимално за 4 години. На четвъртата се извършва разсаждане на терена. Луковиците се изваждат механично или ръчно. Това се прави през май и юни, когато са изсъхнали листата и луковицата е в летаргия. Ако не се засаждат веднага, луковиците трябва да се съхраняват на сухо, проветриво и тъмно място. Като не е полезно, по дълго излагане на слънце.

ПРИБИРАНЕ НА РЕКОЛТА

От средата на октомври до края на ноември е цъфтенето на шафрановия минзухар.

Прибирането на реколтата се осъществява всеки ден, сутрин.

Продължителното излагането на близалцата на слънчева светлина разваля качеството.

Цветята се откъсват от стеблото и се събират за пренасянето им до помещение където ще се отделят червените близалца.

При отделянето на близалцата трябва да се внимава да не се разкъсва комплекта от 3 броя за цвете.

Също така да не се оставя от жълтата част към стеблото. Това допринася за по-високото качество на шафрана.

СУШЕНЕ

Сушенето се прави всеки ден след брането на шафрана.За изсушаването на близалцата се препоръчва използването на дехидратори на 45 градуса за 3 часа. Трябва да се внимава да не се пресушат близалцата, това определя качеството на шафрана, съответно и цената.След изсушаването близалцата ще намалят размера и теглото си от 85% до 90%. От 5 килограма пресни близалца се произвежда 1 килограм от подправката шафран.

марки
Подреди по