Шафранът къде и как е използван?

Шафранът къде и как е използван?

Продуктът е стигмата на съцветия на растение, наречено минзухар. Външно изглежда като малки, объркани струни, по-рядко подправката се продава под формата на прах.Той има уникален вкус, аромат и химичен състав, който не може да се сравни с никоя друга подправка в света.

Къде и как расте
В природата семената минзухар се среща в райони със студена зима и горещо лято - Иран, Индия, Афганистан, Турция, Азербайджан, но наскоро се отглежда в Испания, Франция и у нас. България е много благодарятна за производството на древната била и подправка.
Шафранът:
Продуктът принадлежи към една от най-полезните подправки в света - съдържа минерали и витамини (групи А и В, калций, фосфор, мед, цинк, желязо и др.), Етерични масла, флавоноиди, танини и много други. повече. Благодарение на уникален набор от хранителни вещества, подправката има следните ефекти:

подобрява кръвообращението, мозъчната дейност и паметта;
неутрализира ефекта на свободните радикали, предотвратява ненормалното клетъчно делене и предотвратява рака;
нормализира функцията на бъбреците, черния дроб, стомашно-чревния тракт и далака;
допринася за правилното производство на хормони както при жени, така и при мъже, лекува безплодие и сексуални разстройства;
елиминира разстройствата на нервната система, безсънието и депресията;
благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, понижава кръвното налягане;
има антибактериален ефект, бори се срещу инфекциозни и респираторни заболявания;
намалява признаците на стареене,
подмладява и изглажда кожата.
Интересно!   Експертите твърдят, че шафранът е в състояние да лекува 85% от всички заболявания и го включва в състава на 300 различни лекарства.

Няма директни противопоказания за употребата му.

 

 

 

 

Древна и вълнуваща история, притеснително висока цена, великолепен цвят, неподражаем аромат. Всички тези задължаващи характеристики се носят от едно нежнолилаво есенно цвете, чиито оранжевочервени близалца (връхната част на цветния плодник) тръгват на своя луксозен круиз от южните гръцки острови много векове преди новата ера.

прочети още

Mнoгo xopa нe знaят мнoгoбpoйнитe пoлзи зa здpaвeтo, ĸoитo мoгaт дa пoлyчaт oт изпoлзвaнeтo нa шaфpaн, ĸaтo билĸoвa дoбaвĸa. Зaбoлявaния, зa ĸoитo ce изпoлзвa ca мнoгoбpoйни .

прочети още

Шафранът може спокойно да се нарече един от най-старите продукти в света - той се споменава в египетските папири, писанията на Омир и Хипократ и дори в Библията заедно с маслини и смокини.

прочети още

ШАФРАНЪТ, КОЙТО ПРОИЗВЕЖДАМЕ Е ЛАБОРАТОРНО ИЗСЛЕДВАН И СЕРТИФИЦИРАН. СЕРТИФИКАТЪТ ЗА КАЧЕСТВО Е ВАЛИДЕН ЗА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ЧЛЕНКИ НА ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за билките! Как да бъдем здрави и красиви! Какво е приложението на билките и как да подобрим здравето си!

прочети още
/div>