ИНТЕРЕСНО ЗА ШАФРАНА

ИНТЕРЕСНО ЗА ШАФРАНА

Шафранът може спокойно да се нарече един от най-старите продукти в света - той се споменава в египетските папири, писанията на Омир и Хипократ и дори в Библията заедно с маслини и смокини.

Единствената подправка, чиято цена не е намаляла от Средновековието, когато килограм шафран може да бъде заменен за арабски кон. Името на тази подправка на почти всички езици идва от арабската дума "za'faran", което означава "жълто", което показва, че шафранът е бил ценен главно като багрило. Въпреки че шафранът в съвременния свят е загубил предишното си значение и се използва само в готвенето, той се оценява наравно със златото. Само в света се произвеждат 300 тона шафран годишно.

Шафранът е известен на човечеството като подправка от над 4000 години, въпреки че боите на основата на шафран са били използвани в скални картини от епохата на неолита. Първите следи от употребата му в храната са открити в Месопотамия, а първите писмени препратки се отнасят до шумерската цивилизация. Персите през 10 век пр.н.е. те тъкаха шафранови нишки в жертвени тъкани и правеха парфюми и ароматни масла на базата на шафран, използвани като силни афродизиаци. В армията на Александър Велики шафранът е бил използван за лечение на рани. В Стария Завет шафранът е посочен като елемент на жертва, багрило и тамян. В древните китайски източници шафранът е посочен като лекарство. На изток цветът на шафрана се е превърнал в цвета на дрехите на будистките монаси, а в Европа - в знак на богатство и високо положение в обществото. Римското благородство използвало шафрана като лекарство, багрило за тъкани и кожа и като ароматна подправка.


Интересът към шафрана, както и към други подправки и луксозни стоки, намалява с падането на Римската империя и се появява едва през Средновековието по време на чумата. Кражба от пират на кораб с ценен товар дори доведе до малка „шафрана война“. При дворовете на европейските монарси дрехите и обувките, боядисани с шафран, бяха много популярни. Цветята на шафрана са били използвани в хералдиката на Бурбоните. В английския окръг Есекс се намира град Сафрон, кръстен на шафрановите полета, който донесе значителни доходи на хазната. Хенри VIII оцени толкова много шафрана, че забрани на придворните да оцветяват косата и дрехите си с шафран, за да изглеждат благоприятно на фона им.

Древна и вълнуваща история, притеснително висока цена, великолепен цвят, неподражаем аромат. Всички тези задължаващи характеристики се носят от едно нежнолилаво есенно цвете, чиито оранжевочервени близалца (връхната част на цветния плодник) тръгват на своя луксозен круиз от южните гръцки острови много векове преди новата ера.

прочети още

Mнoгo xopa нe знaят мнoгoбpoйнитe пoлзи зa здpaвeтo, ĸoитo мoгaт дa пoлyчaт oт изпoлзвaнeтo нa шaфpaн, ĸaтo билĸoвa дoбaвĸa. Зaбoлявaния, зa ĸoитo ce изпoлзвa ca мнoгoбpoйни .

прочети още

ШАФРАНЪТ, КОЙТО ПРОИЗВЕЖДАМЕ Е ЛАБОРАТОРНО ИЗСЛЕДВАН И СЕРТИФИЦИРАН. СЕРТИФИКАТЪТ ЗА КАЧЕСТВО Е ВАЛИДЕН ЗА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ЧЛЕНКИ НА ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.

прочети още

ОТЛИЧНО ЗДРАВЕ, СИЛНА ИМУННА СИСТЕМА, ЧИСТО ТЯЛО, ПЕРФЕКТНА ФОРМА, ЕНЕРГИЧЕН И ДЪЛГОЛЕТЕН ЖИВОТ!

прочети още

Всичко, което трябва да знаем за билките! Как да бъдем здрави и красиви! Какво е приложението на билките и как да подобрим здравето си!

прочети още
/div>